Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηλείας «Ακρώρεια»

Smaller Default Larger

Το χωριό - Ιστορία

Η Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του νομού Ηλείας, κοντά στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αχαΐας στην ιστορική περιοχή της Ακρώρειας, σε απόσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, απέχει 40 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα (επί της εθνικής οδού Πάτρας-Τρίπολης 111) και 42 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα. Η βορειοδυτική πλευρά του πανέμορφου δάσους της Κάπελης αρχίζει από την Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα).

Η Αγία Τριάδα (Μπουκοβίνα) ανήκει στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας (Σχέδιο Καλλικράτης). Άνηκε στο Δήμο Λασιώνος με το σχέδιο Καποδίστριας.

 

Σε μικρή απόσταση από το χωριό της Αγίας Τριάδας έχει ανακαλυφθεί εκτεταμένο μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων. Είναι λαξευμένοι σε σειρές, με προσανατολισμό Β-Ν και Α-Δ. Ερευνήθηκαν συνολικά πενήντα (50) τάφοι, οι οποίοι απέδωσαν σημαντικότατα ευρήματα. Βρέθηκαν περίπου πεντακόσια (500) αγγεία: ψευδόστομοι αμφορείς - που είναι και το πιο κοινό σχήμα - μεγάλοι δίωτοι και τετράωτοι αμφορείς, πιθαμφορίσκοι, αλάβαστρα, κύαθοι, πρόχοι, λήκυθοι, άωτα σφαιρικά αγγεία, πτηνόσχημα κ.α., ενώ βρέθηκαν και δύο νέοι τύποι αγγείων. Στη διακόσμηση των αγγείων κυριαρχούν τα ημικύκλια, τα τρίγωνα, τα άνθη, οι κυματοειδείς γραμμές, οι ταινίες κ.α. Τα εικονιστικά θέματα είναι λίγα. Το σημαντικότερο είναι η παράσταση πρόθεσης νεκρού, που διατηρήθηκε σε όστρακα κρατήρα και χρονολογείται στη μέση ΥΕ ΙΙΙ Γ. Στα 1500 π.Χ. περίπου ανέρχονται και τα μικροευρήματα, που προέρχονται από το νεκροταφείο. Τα σημαντικότερα είναι: δύο χάλκινες πόρπες, χάλκινες και οστέινες περόνες, ξυράφια, ένα χρυσό περίαπτο και ένα από ορεία κρύσταλλο, ένα χρυσό περιδέραιο, οκτακόσιες (800) περίπου χάντρες διαφόρων τύπων (από σάρδιο, φαγεντιανή και υαλόμαζα), δύο γραφίδες, δεκατρείς σφραγιδόλιθοι, οκτώ χάλκινα μαχαίρια, πέντε λόγχες δοράτων, αρκετοί οδόντες κάπρου από οδοντόφρακτα κράνη, ένα ξίφος, δύο χάλκινα αγγεία, λίθινη μήτρα κ.α. Το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας χρονολογείται από την αρχή της ΥΕ ΙΙΙΑ έως και τοτέλος της ΥΕΙΙΙ Γ περιόδου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Ηλεία.

Παράθεση για την Αγία Τριάδα:

Ο Χρίστος Κορύλλος διακεκριμένος γιατρός και πεζοπόρος της Πάτρας πρίν 116 χρόνια, τον Ιούλιο του 1891 εξιστορεί την δεύτερη μέρα της πεζοπορίας του στην Μπουκοβίνα. ... Αναχωρήσαντες εκ της Βελίτσας και μετά μιας ώρας πορείαν διαβάντες τον Πηνειόν, ουχί αβρόχοις ποσίν, εισήλθομεν εις τον δήμον Πηνειίων της Επ. Ηλείας και ανήλθομεν ανωφέρειαν αρκούντως μεν το εγκαταλειφθέν χωρίον καλείται Παληομποκοβίνα. Οι Μποκοβιναίοι λέγουσιν ότι εγκατέλιπον το χωρίον αυτών, διότι τους έτρωγε το στοιχειό. Δι' όμοιον λόγον, προς αποφυγήν δηλ του στοιχειού, ήτοι των ενδημικών νόσων, εγκαταλείφθησαν υπό των κατοίκων και τα χωρία Ανδρόνι και Δερβινή του δ. Λαμπείας της επ, Ηλείας.

Σχόλια Facebook

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 επισκέπτες και κανένα μέλος

Επισκέπτες

00388752
Σήμερα
Εβδομάδα
Μήνας
Όλοι
11
384
2450
388752

Η IP διεύθυνσή σας: 18.204.48.199

Newsletter

Εγγραφή

Εισάγετε το Email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά μηνύματα.

Τα Νέα μας

Πρόσκληση Παραμονής Πρωτοχρονιάς 2019

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηλείας ...

Περισσότερα

Αχαΐα: Στα «κεραμίδια» οι κάτοικοι 30 χωριών για την τράπεζα της Ερυμάνθειας- Μια απόφαση που τους γυρίζει χρόνια πίσω

Περισσότερα

Πρόσκληση Παραμονής Πρωτοχρονιάς 2018

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηλείας ...

Περισσότερα

Πρόσκληση Αυγούστου 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρώρεια» της Αγίας ...

Περισσότερα

Πρόσκληση Παραμονής Πρωτοχρονιάς 2017

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηλείας ...

Περισσότερα

Πρόσκληση Αυγούστου 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρώρεια», σας προσκαλεί ...

Περισσότερα

Εξόρμηση στο Φαράγγι του Πηνειού Ηλείας 2016

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ...

Περισσότερα

Δείτε την Αγία Τριάδα

Δημιουργία Μουσείου στην Αγία Τριάδα.

Συμφωνώ - 100%
Διαφωνώ - 0%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ - 0%

Συνολικές ψήφοι: 10
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Δεκεμβρίου 31, 2015

Facebook Page

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Ηλείας «Ακρώρεια»

Αγία Τριάδα Ηλείας,
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
Τ.Κ 270 69
Ελλάδα

info @ akroria.gr

Βιβλίο Επισκεπτών

Twitter

Πρόσκληση Παραμονής Πρωτοχρονιάς 2019!!! https://t.co/FZtCjyV2ga
Ξεκινούν σύντομα οι εργασίες βελτίωσης της Πατρών - Τριπόλεως (πρώην 111) https://t.co/dniNNxnkLO
Follow akroria.gr on Twitter